Söndag och påskdagen. Jag var tvungen att tänka efter om det verkligen kan vara påskdagen en söndag, borde det inte vara annandag påsk? Som vid midsommar? Men nope, det är påskdagen idag, och annandag påsk är i morgon måndag. Nu handlar det ju om kristendomen och Jesus upp och skuttande, medan midsommarhelgen är ett enda hopplock av kristendom, sommarsolstånd, dricka snaps och dansa runt majstången – som inte heter majstång pga månaden maj utan pga ordet maja som betyder löva.

Det var meningen att jag skulle skriva lite kort om helgen, istället börjar jag förvirra om högtider. Jag har alltid haft himla dålig koll på Kristendomen, och hade svårt för den redan som liten. Jag tyckte bibeln var ologisk och blev lite rädd för religion pga undervisningen i grundskolan (som alltså var jättedålig). Jag valde pga detta att inte konfirmera mig, vilket lett till att att jag är rätt ut sagt skitdålig när det kommer till kunskap om kristendomen. Jag har försökt många gånger i vuxen ålder, både att studera religion och att själv läsa bibeln. Inte för att jag ändrat uppfattning, men för att jag tycker det är intressant och gärna skulle vilja veta mer. Inte minst för att få bättre förståelse för andra som faktiskt tror. Men det är det svåraste ämne jag någonsin försökt mig på, jag har uppenbarligen jätteproblem med att lära mig saker jag inte finner logiska. Men under högtider, som nu under påsken, googlar jag alltid. Läser lite, funderar lite, försöker sätta saker i sammanhang. Många kristna högtider har ju ändras totalt, och blivit mer tradition än just kristet firande. Och det är ganska spännande att veta varför vi firar och varför människor firade förr.

Jag har i alla fall haft en strålande påsk. Sol, värme, god mat och goda vänner. Det har känts som ett släktkalas, men noll släktingar har varit här. Det tackar vi FaceTime, Skype och smartphones för. Att skåla över Skype är bra mycket bättre än att inte skåla alls. Den stora världen blir bra mycket mindre, och det är skönt ibland.

Detta blev nog det spretigaste inlägget på länge, om jag hade något speciellt att säga så har jag glömt det nu. Vi försöker igen en annan dag, nu ska den här söndagssengångaren ta tag i sig själv. Kanske. Lite. Typ.

 

Kommentarer

4 kommentarer

Post a comment
 1. april 21, 2014

  Märker allt mer att många yngre människor har noll koll på kristendomen. Om islam och all andra religioner också. Skolans undervisning är ofta fördomsfull och ytlig. Min generation gick i söndagsskola och alla konfirmerades. Mycket i vår kultur och i våra talesätt har sitt ursprung i Bibeln. Det är en del av självförståelsen som missas.

  Ibland har kyrkorna nån form av undervisning för vuxna, det kan kallas Alpha eller katekuminat eller nåt annat. Sen finns det ju massor av böcker. Närmaste missionsbokhandel kan säkert hitta en bok som passar dig.

  Att läsa Bibeln från pärm till pärm rekommenderas ej. Inte att börja med i alla fall. Läs något av evangelierna, sen kanske Psaltaren och några av breven. Ester o Rut är berättande böcker och ganska lättillgängliga och spännande. 1 Mosebok är också lätt. Men de andra Moseböckerna kan man lägga åt sidan. Det är mest släktregister och lagar för ett nomadfolk.

  Bibeln är ju inte en bok, utan många. Därför blir den ibland motsägelsefull. Det hör till.

  • april 24, 2014

   Tack så jättemycket för kommentaren! Jag har alltid haft svårt att läsa ”om böcker” utan att ha läst något av själva originalet, och det är därför jag jag bläddrat och snurrat runt alldeles förvirrad i Bibeln. Detta var verkligen supertips för mig som inte vetat var jag ska börja! Nu har jag lite att titta närmare på, och det låter spännande 🙂

 2. Anonym #
  april 24, 2014

  Intressant fundering i ditt inlägg, håller med föregående kommentar och kände också för att skriva något 🙂 Påskens evangelium handlar om att Guds son dog på korset för våra synder och överträdelsers skull så att vi kan bli friköpta och stå i rätt förhållande till honom samt att vägen mellan himlen och jorden öppnades för dem som tror genom att Jesus uppstod. Skulle rekommendera att läsa Lukasevangeliet kapitel 22,23 och 24. Det är ett par sidor med ganska lättläst text. Framför allt är det intressant att se hur människor påverkas när de möter Jesus. Exempelvis finner du i 23:38-43; när Jesus hänger på korset med två rövare på var sin sida, varpå den ena hånar Jesus medan den andra tillrättavisar den första och säger att de dömts med rätta och att Jesus inte gjort något ont och ber Jesus att tänka på honom när han kommer med sitt rike. Då svarar Jesus att redan idag skall du vara med mig i paradiset. Det största jag ser i Jesus är att han älskade alla människor så mycket och när människor kom till honom fick de känna hans kärlek vilket ledde till att de i sin tur började att älska människor och precis på det sättet önskar jag att människor skulle se på kristendomen. I första johannesbrevet 4:7 står det: Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud, och den som älskar är född av Gud och känner Gud.

  • april 24, 2014

   Tack så mycket för kommentaren! Verkligen kul att få respons, och jag har ju som sagt velat läsa Bibeln men inte vetat var jag ska börja. Nu fick jag massa tips som tilltalade mig, och jag ska börja med några av ”de lätta” berättelserna och sedan läsa på lite om och kring efteråt. Ta ett steg i taget och se var jag hamnar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS